Kekseliään Ketun

tarina

Mistä ihmeestä firmalle nimi? Se oli polttava kysymys loppukesästä 2003, kun oli pakko perustaa firma. Nimenomaan pakko, sillä syyskuun alusta tuona vuonna tulivat vapaaseen jakoon internetin suomalaiset fi-tunnukset, mutta ainoastaan yrityksille. Näihin elektronisiin arpajaisiin oli vahva halu osallistua ja siksi oli ”pakko” perustaa firma. Toki ajatus oli muutenkin ollut jo pitkään mielessä, mutta viimeinen nykäys tuli näin. Kirjat olivat keskeinen myytävä tuote alkuvaiheessa, mutta nimi ei saanut olla liian leimaavakaan, sillä tulevaisuudessa oli ajatus tehdä muutakin, kuten vaikkapa psykologi- ja IT-palveluja. Sitten se vain yhtenä päivänä välähti.

Nimi kyllä mietitytti ja mietityttää joskus vieläkin. Se on melko uskalias ja ehkä altis ivallisillekin kommenteille. Mutta nimestä on voinut olla myös ylpeä ja onhan se sopivasti nykytrendienkin mukainen, erottuva ja mieleenjäävä. Olemme olleet vain kerran myymässä Helsingin kirjamessuilla, pienen pienellä osastolla, mutta hauskan nimen avulla pääsimme kertomaan messutunnelmista valtakunnan radioon. Siitä seurasi kyllä valitettavasti yksi tylsä muisto myöhemmin, mutta yrittäjän elämässä on välillä pientä draamaakin. Vastapainona ovat onneksi olleet lukuisat positiiviset palautteet ja ostokset teiltä asiakkailta!

Nimi on peräisin Roald Dahlin samannimisestä lastenkirjasta. Se oli pienenä se iso pieni kirja, jota vanhempien piti lukea yhä uudelleen ja uudelleen, yhtään sivua unohtamatta. Lapsuuden lempikirjan kautta siis luontevasti nimi firmalle ja sopii nimeksi hyvin, tarkoitus on olla kekseliäs ja hitusen ovelakin. Kekseliäs Kettu on sittemmin vuosien saatossa osallistunut moniin erilaisiin vanhan kirjallisuuden tapahtumiin, mutta 2020-luvulle tultaessa enää niihin, missä se on itse ollut mukana järjestelyissä. Kirjojen myyminen on ylipäätään jäämässä hiljalleen sivurooliin, hyvin tärkeään sellaiseen kuitenkin. Antikvariaatti.netissä olemme olleet myös lähes sen alkuajoista asti ja edelleenkin aktiivisesti. Kauppapaikan alkuperäisen kehittäjän ja omistajan kanssa tuli vuosien mittaan tehtyä paljonkin yhteistyötä, kaikkinen mausteineen, mutta valitettavasti sitä aikaa voi enää vain muistella. Yhteistyökumppanin menehdyttyä on ollut velvollisuus olla osana työryhmää, joka edelleen järjestää hänen myöskin ideoimaansa Booktoria. Booktori-tapahtuma on vielä pari vuotta Kekseliästä Kettuakin vanhempi eli se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001 Puutorilla. Nykyisin se järjestetään Aurajoen rannalla Turussa lähellä höyrylaivojen lähtösatamaa.

Kirjojen myyminen on todella mielekästä puuhaa. Ihmisiä on ilo palvella ja on mukavaa nähdä hymyjä kasvoilla hyvien ostosten jälkeen. Pakko ei ole silti hymyillä, meille voi vakavillakin mielin tulla hieromaan kauppoja. Kirjojen myyminen on jopa niin kivaa, että sitä voisi todella tehdä päätyökseenkin, mutta Kekseliään Ketun toiminta on aina ollut sivutoimista, jotain hauskan harrastustoiminnan ja työn välimaastoa. Vaikka itse kirjojen roudaaminen on kyllä totisinta työtä, mitä on olemassa! Kilpailu ja ajat ovat kuitenkin nykyään kovat, oikein mitoitettuna silti vielä pärjätään. Ja tilalle innovoidaan uutta. Psykologi- ja psykoterapiapalvelut ovat jatkossa yhä tärkeämpi osa liiketoimintaa. Sitä varten ja vähän muuhunkin hankittiin aikanaan myös aputoiminimi Taikaviesti, joka tuntui sopivan sekin moneen tarkoitukseen.

Nimi velvoittaa. Jossain vaiheessa Kekseliään Ketun toiminta laajeni myös innovaatiokilpailuihin. Yksi ensimmäisistä oli Uutisraivaaja-kilpailuun osallistuminen 2013 alun tienoilla ja tuolloin onni potkaisi kilpailun toiselle kierrokselle. Siellä ei enää menestystä herunut, mutta kipinä jäi kytemään. Vuosien mittaan osallistumisia tuli harvakseltaan lisää, menestystä sen sijaan ei, mutta vuosien 2020-2021 taitteessa tuli tilaisuus, josta oli positiivisesti jännittynyt olo ihan eri tavalla jo etukäteen. Lopulta Turun Pyörämessut -konsepti oli yksi Turun kaupungin järjestämän Sytytä Turku -ideakilpailun voittajista ja tämä avasi aivan uudenlaisen lehden yritystoimintaan, tai pikemminkin aivan uuden yrityksen. Turun Pyörämessut Oy sai alkunsa tuosta kilpailuvoitosta ja edessä on uuden yritystarinan synty. Mutta Kekseliään Ketun ja Taikaviestin tarinatkin jatkuvat edelleen. Bisneksessä ja yrittämisessä ollaan mukana koko persoonalla, kuten on ehkä käynyt ilmi. Näiden firmojen ainut tarkoitus ei ole takoa rahaa. Takominenkin on toki tärkeää, mutta yrittäjyyteen voi liittyä niin paljon muutakin.

Kiitos, että jaksoit lukea tänne loppuun asti. Toivottavasti heräsi ajatuksia ja ehkä inspiraatiotakin. Tervetuloa myös ostoksille, ehkä töihinkin tai yhteistyökumppaniksi ja samalla yhdeksi osaksi Kekseliään Ketun tulevaisuuden tarinaa!

Tmi Kekseliäs Kettu